Klimatske naprave in VRF sistemi

 Klimatizirani prostori skozi celo leto

Klimatske naprave so sistemi za klimatizacijo prostorov, ki poleti zagotavljajo učinkovito hlajenje in razvlaževanje, pozimi in v prehodnih obdobjih pa zelo varčno ogrevanje.

Klima naprava je sistem s toplotno črpalko zrak-zrak.

Toplotne črpalke za prenos toplote porabijo določeno količino električne energije. Razmerje med vloženo električno energijo in energijo iz okolja je odvisno od številnih dejavnikov. Za določitev tega razmerja pri toplotni črpalki zrak-zrak je potrebno upoštevati temperaturo, pri kateri bo potekala izmenjava toplote. Učinkovitost in kakovost delovanja so odvisni tudi od same naprave, zato priporočamo, da se posvetujete z našim strokovnjakom, kajti cena in popularnost izdelka nista ustrezni in racionalni merili.

Impressive

Klimatizacija stanovanja

Najpogostejši sistem klimatizacije lastnega doma je z uporabo tako imenovanih split sistemov: sistem sestavljen iz zunanje in ene, če je to enojni split, ali več notranjih enot, če je to multisplit. Zunanja enota je nameščena na prostem (na zunanji steni, ob stavbi, na balkonu, na strehi, ...), notranja enota pa v prostoru, katerega želimo klimatizirati. Notranje enote so lahko stenske, stropne, talne, kasetne ali kanalske.

Izbira enojnega ali multisplit sistema, oziroma namestitev in vrsta notranje enote ter s tem povezane zahteve ne sme biti prepuščena nestrokovnosti, ker tak način odločanja lahko privede do višjih stroškov in napak, katere celo ni mogoče odpraviti.

Klimatizacija s sistemi VRF

Kaj so VRF sistemi? VRF je angleška kratica, ki pomeni Variable Refrigerant Flow, oziroma spremenljiv pretok hladilnega sredstva. Ta sistem je poznan tudi pod imenom VRV, kar pomeni spremenljiv volumen hladilnega sredstva.

VRF sistem uporabljamo kot sinonim za poimenovanje večjih klimatskih sistemov, ki jih sestavljajo številne notranje klimatske naprave povezane v funkcionalno celoto z zunanjo enoto.

Klimatizacijo urejajo krmiljeni ekspanzijski ventili v notranjih enotah v povzavi z variabilnim delovanjem kompresorja kot odziv na spremembe potreb po hlajenju ali ogrevanju v klimatiziranem prostoru. VRF sistemi ne potrebujejo kurilnice, so modularni in izredno prilagodljivi. Povezava med zunanjo enoto in notrjanjimi enotami je lahko bistveno daljša od klasične klime, kar dodatno pripomore k izbiri tovrstnega sistema predvsem v večjih stanovanjskih in poslovnih objektih.

Izbira ustreznega VRF sistema mora biti strokovno podprta.